Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Mar 31, 2014 in PRZEPISY | 0 comments

CIASTKA OWSIANE Z BANANAMI I BAKALIAMI

CIASTKA OWSIANE Z BANANAMI I BAKALIAMI

Zdrowa przekąska bez cukru i bez mąki na wiosenne przesilenie. Naturalne cukry to zastrzyk energii i dobry nastrój – tryptofan zawarty w bananach, daktylach i pestkach słonecznika wpływa na produkcję serotoniny zwanego hormonem szczęścia.

SKŁADNIKI:

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 średnie banany
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu

1 jajko

1/3 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki orzechów włoskich (pokrojonych na drobne kawałeczki)
3 łyżki suszonych, pokrojonych daktyli 

2 łyżki prażonych ziaren siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

2. Banany miksujemy i dodajemy do nich pozostałe płynne produkty: jajko, olej i miód. Mieszamy.

3. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i również mieszamy.

4. Łączymy zawartość obu misek – składniki suche i mokre, wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

5. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka możemy wygładzić zmoczoną w wodzie łyżką.

6.Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Ciastka powinny być zrumienione z obu stron – w połowie pieczenia można je przewrócić.

 

Post a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *