CIASTKA OWSIANE Z BANANAMI I BAKALIAMI
Zdrowa przekąska bez cukru i bez mąki na wiosenne przesilenie. Naturalne cukry to zastrzyk energii i dobry nastrój – tryptofan zawarty w bananach, daktylach i pestkach słonecznika wpływa na produkcję serotoniny zwanego hormonem szczęścia.
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 średnie banany
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 jajko
1/3 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki orzechów włoskich (pokrojonych na drobne kawałeczki)
3 łyżki suszonych, pokrojonych daktyli
2 łyżki prażonych ziaren siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
2. Banany miksujemy i dodajemy do nich pozostałe płynne produkty: jajko, olej i miód. Mieszamy.
3. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i również mieszamy.
4. Łączymy zawartość obu misek – składniki suche i mokre, wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
5. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka możemy wygładzić zmoczoną w wodzie łyżką.
6.Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Ciastka powinny być zrumienione z obu stron – w połowie pieczenia można je przewrócić.
Najnowsze komentarze