Odżywianie a pory roku
Każda pora roku jest bogata w produkty sezonowe. Co ciekawe wraz z jej nadejściem, przychodzi nam ochota na pewne konkretne produkty. Nie zdarzyło Ci się czekać aż wreszcie pojawią się truskawki? A zaraz po truskawkach szukać na straganach czereśni? Czy na wiosnę nie czekamy na młode ziemniaki, rzodkiewkę z grządki i ogórki? W środku lata nie marzą nam się owocowe soczyste brzoskwinie? Jesienią przychodzi ochota na jabłka, gruszki i śliwki? Twój organizm działa cyklicznie, a pory roku mają na jego fizjologię ogromny wpływ!
Słuchaj swojego organizmu i korzystaj w pełni z dóbr natury pojawiających się w danej porze roku. Wybieraj produkty krajowe, dostępne na naszym rynku – świeże, naturalne i niepoddawane zabiegom konserwacji. Tym bardziej, jeśli masz dostęp do warzyw i owoców z wiejskich gospodarstw.
Oczywiście wiele produktów dostępnych jest w marketach prze cały rok, na co dzień jadamy też sporo żywności przetworzonej, słodyczy i słodkich soków z kartonów. Zaburza to naszą naturalną intuicje i ochotę na zdrowe, świeże, lokalne produkty sezonowe.
Dlatego podejdź do sprawy świadomie
Gdy na wiosną i wczesnym latem przybywa nowalijek włącz je do swojej diety! Zastąp gotowe surówki i zimowe gotowane warzywa zieloną sałatą w różnych odmianach, cykorią, ogórkiem i rzodkiewką. Jedz potrawy ze szparagów, bakłażanów i karczochów. Uzupełnisz dzięki temu braki witamin i minerałów: dostarczysz organizmowi witaminę C, kwas foliowy, potas, biotynę czy beta karoten.
Zamiast słodyczy jedz owoce – truskawki, maliny, czereśnie. Możesz przygotować z nich fantastyczne koktajle: mus owocowy zmieszaj z jogurtem naturalnym i dodaj trochę bakalii. Zjedz go w ramach lekkiego śniadania np. z dodatkiem zbóż, przygotuj go sobie na deser lub przekąskę, zabierz ze sobą do pracy.
Latem nie żałuj sobie brzoskwiń, moreli, wczesnych śliwek. Do sałatek dodawaj świeżego szpinaku, cukinii, a gdy pojawiają się pomidory próbuj wszystkich odmian! Jedz przede jak najwięcej sezonowych produktów na surowo! Warzywa z serami, oliwą z oliwek, jogurtowymi dipami. Z owoców rób musy, koktajle i orzeźwiające smoothies.
Przerabiaj, mroź i pakuj w słoiki – ale z myślą o zimie. Wtedy z przyjemnością do herbaty dodasz malinowego soku, zrobisz ciepłą pożywną zupę, albo sałatkę z kiszonymi ogórkiem. Zima to pora roku, w której nasz organizm dba o utrzymanie właściwej temperatury – dlatego jemy więcej tłustych potraw, zbóż, mięsa. Chętniej sięgamy po słodycze, które poprawiają nam nastrój w okresie, w którym przecież niewiele jest światła, promieni słonecznych, mniej się ruszamy.
A po zimie… po zimie cykl rozpocznie się od nowa znowu będziemy czekać na sałatę, truskawki, czereśnie…
Zmiana diety z jesienno-zimowej na wiosenno-letnią na pewno przyniesie Ci w tym roku dobre rezultaty. Zmniejsz ilość tłustych potraw, wprowadź do swojego menu większą ilość warzyw. Będziesz czuć się lepiej i lepiej wyglądać.
A jeśli chcesz czuć się lżej i mieć mnóstwo energii latem, pamiętaj koniecznie o odpowiednim nawodnieniu organizmu!
Co najlepiej pić, żeby nasz organizm był odpowiednio nawodniony?
Najnowsze komentarze