Slow food – powoli czyli zdrowo
Z czym kojarzy ci się nazwa Slow Food? Z domowym jedzeniem? Wykwintnymi potrawami? Ekologią? O tym, czym jest Slow Food i dlaczego sprzyja zdrowiu przeczytasz w tym artykule.
Slow Food to międzynarodowy ruch i jednocześnie organizacja non-profit, którą tworzą ludzie zainteresowani tym, co jedzą. W gruncie rzeczy cel istnienia Slow Food to nie tylko kuchnia i jedzenie – ale świadomy styl życia i kultura przeciwstawna do tego, co kojarzy nam się z żywnością fast-food. To opozycja życia w pośpiechu, bez zastanawiania się czy to, co jemy jest wartościowe, zdrowe i skąd pochodzi. Slow food („powolne jedzenie”) to także idea, która wyraża chęć czerpania przyjemności z nie tylko z potraw, które jemy, ale też ich przygotowywania, także czerpania przyjemności z ucztowania – nieśpiesznego spożywania posiłków w gronie rodziny czy przyjaciół.
Dlaczego slow food to zdrowie?
Członkowie i entuzjaści Slow Food w poszukiwaniu prawdziwych smaków i wartościowego jedzenia szukają produktów ekologicznych, kierują swą uwagę na lokalnych, małych wytwórców, niewielkie gospodarstwa rolnicze. Szukają jedzenia jak najmniej skażonego, modyfikowanego, przetwarzanego. Wybierają produkty wartościowe i świeże. Nie można zaprzeczyć, że takie produkty są zdrowe.
Druga sprawa to wspieranie ochrony zagrożonych gatunków i odmian m.in. warzyw, owoców czy zbóż. Produktów różnorodnych, których spożywanie jest istotne dla zdrowia organizmu człowieka.
Staranne i świadome przygotowywanie potraw z naturalnych produktów sprzyja zachowaniu wartościowej diety. Organizm jest dobrze odżywiony, nie brakuje nam witamin czy minerałów, dzięki menu, w którym królują surówki, potrawy pieczone czy krótko gotowane, przyprawiane aromatycznymi ziołami z ograniczeniem wszechobecnego cukru czy tłuszczu.
Samo ucztowanie – jedzenie bez stresu i pośpiechu sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Slow Food, slow water – powolne jedzenie i czysta woda
Slow food to nie tylko jedzenie. To świadomość tego, czego potrzebuje nasz organizm. A nasz organizm potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Co piją zwolennicy Slow Food? Podstawą jest czysta woda. Co oprócz wody? Naturalne soki, organiczne herbaty i kawy, zioła, czasem dobre wino. Czysta woda jest jednak zasadniczym elementem diety – w przeciwieństwie do kolorowych napojów nie zawiera cukrów, dodatków smakowych, sztucznych barwników. Daje na świeżość, energię, zdrowie. Oczyszcza i nawilża skórę.
Chociaż trochę Slow Food
Sumienne stosowanie się do zasad Slow Food może wydawać nam się mało praktyczne i trudne do osiągnięcia. Zwłaszcza, jeśli mieszkamy daleko od miejsca, z którego moglibyśmy pozyskiwać naturalne produkty, a budżet nie pozwala nam zaopatrywać się w ekologiczne produkty wysokiej jakości. Jednak zawsze możemy zrobić coś, by poprawić dietę swoją i swojej rodziny. Nie obowiązuje tu zasada „wszystko albo nic”. Jeżeli zredukujemy ilość używanej soli, cukru czy pszenicy o połowę, zawsze będziemy o krok bliżej do zdrowego trybu życia. Zawsze będzie to połowa mniej niekorzystnych dla organizmu produktów.
Co możesz zrobić, żeby żyć choć trochę zgodnie ze Slow Food?
- Wybieraj produkty lokalne i sezonowe. Latem jedz truskawki, czereśnie, brzoskwinie i morele. Sałatę i pomidory. Jesienią jabłka, gruszki i warzywa korzeniowe.
- Kupuj jarzyny w małych sklepach i na bazarkach.
- Stosuj jak najmniej półproduktów, ogranicz potrawy mączne, cukier, pszenicę.
- Jedz kasze, pieczywo z prawdziwej mąki pełnoziarnistej, ciemny makaron.
- Krótko gotuj i piecz – zamiast smażyć w głębokim tłuszczu i wygotowywać warzywa. Najlepiej jedz je na surowo.
- Zrezygnuj z kolorach napojów. Czysta woda to podstawa. Pij dużo i często, zgodnie z zapotrzebowaniem twojego organizmu.
Najnowsze komentarze